Lähetä näytehavaintosi Omakivi-sovelluksen kautta

Huom! OmaKivi-palvelu ei ole tällä hetkellä ladattavissa muutostöiden takia. Ilmoitamme, kun palvelu on jälleen saatavilla. Lähetä meille näytehavaintosi perinteisesti postin kautta tai voit lähettää kuvan näytteestäsi sähköpostilla kansannaytetoimisto@gtk.fi. 

GTK:n kansannäytteiden käsittely on siirtymässä paperisesta digitaaliseen aikakauteen. Tämä tarkoittaa uuden Omakivi-sovelluksen käyttöönottoa. Kansannäytteisiin liittyvät havainnot voi lähettää iOS- ja Android-älypuhelimelle ladattavan ilmaisen sovelluksen kautta. Sovellus on avoimesti ladattavissa App Storesta tai Google Play -kaupasta. Ohjeet sovelluksen käyttöönotosta löydät Omakivi-välilehdeltä.

Sovelluksen kautta tulevat havainnot ja niihin liittyvät kivinäytteet ovat etusijalla havaintoja käsiteltäessä paperisten lähetyslomakkeiden sijasta. Jos siis haluat tulevaisuudessa varmistaa mahdollisimman nopean käsittelyn havainnollesi ja näytteellesi, suosittelemme käyttämään Omakivi-sovellusta, joko mobiilisti omalla älypuhelimellasi, tai vaihtoehtoisesti verkkoselaimella.

Siirtymävaiheessa kansannäytteitä voi lähettää myös vanhalla menetelmällä joko tulostamalla ja täyttämällä paperinen lähetyslomake tai kirjoittamalla lähetyslomakkeessa kysyttävät tiedot tyhjälle paperille. Paperinen lähetyslomake liitetään postipakettiin kivinäytteen yhteyteen.

Näytteitä lähettäessäsi toimi seuraavalla tavalla

1. Ota mielenkiintoisesta kivestä tai kalliosta edustava näyte. Nyrkinkokoinen kappale riittää.

2. Merkitse näytteen löytöpaikka kartalle tai ota koordinaatit. Merkitse löytöpaikka myös maastoon esim. kepillä tai nauhalla, jolloin sen löytää vaikeuksitta mahdollisten jatkotutkimuksien yhteydessä.

3. Pakkaa löytämäsi näyte tai näytteet tukevaan alle kaksi kiloa painavaan pakettiin. Jos pakkaat pakettiin useampia näytteitä, numeroi ne niin, että näytteet ja niiden löytöpaikat eivät sekaannu keskenään. Jos lähetät vuoden aikana useita näytteitä, käytä juoksevaa numerointia. Liitä pakettiin lähetyslomake, josta ilmenee lähettäjän nimi, osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite sekä näytteen/näytteiden tarkka löytöpaikka ja koordinaatit jos mahdollista. Mainitse myös, onko näyte löydetty kalliosta vai irtokivestä. Merkitse saatekirjeeseen lähetätkö näytteen malmi-, teollisuusmineraali-, rakennuskivi- tai korukivinäytteenä. Jos et voi tulostaa lähetyslomaketta itsellesi, voit kirjoittaa edellä mainitut tiedot myös tyhjälle paperille, jonka liität postipakettiin.

4. Lähetä paketti Geologian tutkimuskeskuksen kansannäytetoimistoon ohessa olevaan osoitteeseen. Posti kuljettaa alle 2 kg:n näytelähetykset maksutta. Yli 2 kg näytteitä emme vastaanota. Ilmoita lähetyslomakkeessa, mikäli haluat näytteen takaisin itsellesi. Näytteisiin vastataan niiden tulojärjestyksessä.

Lataa kansannäytteiden lähetyslomake (pdf)

OmaKivi-palvelun käyttöehdot (pdf)

 

Lähetä Omakivi-sovelluksen kautta pyydetyt näytteesi postin toimipisteen kautta maksuttomasti.

Postin toimipisteet löytyvät osoitteesta https://www.posti.fi/fi/palvelupisteet-kartalla

Kerro Postin toimipisteen vastaanottajalle Postin sopimustunnus 602833.

Lähetysosoite:

Geologian tutkimuskeskus / Asiakaspalautus

Oma nimesi Kansannäyte

Neulaniementie 5

70210 KUOPIO

Sähköposti: kansannaytetoimisto@gtk.fi