Näytteitä lähettäessäsi toimi seuraavalla tavalla

1. Ota mielenkiintoisesta kivestä tai kalliosta edustava näyte. Nyrkinkokoinen kappale riittää.

2. Merkitse näytteen löytöpaikka kartalle tai ota koordinaatit. Merkitse löytöpaikka myös maastoon esim. kepillä tai nauhalla, jolloin sen löytää vaikeuksitta mahdollisten jatkotutkimuksien yhteydessä.

3. Pakkaa löytämäsi näyte tai näytteet tukevaan alle kaksi kiloa painavaan pakettiin. Jos pakkaat pakettiin useampia näytteitä, numeroi ne niin, että näytteet ja niiden löytöpaikat eivät sekaannu keskenään. Jos lähetät vuoden aikana useita näytteitä, käytä juoksevaa numerointia. Liitä pakettiin lähetyslomake, josta ilmenee lähettäjän nimi, osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite sekä näytteen/näytteiden tarkka löytöpaikka ja koordinaatit jos mahdollista. Mainitse myös, onko näyte löydetty kalliosta vai irtokivestä. Merkitse saatekirjeeseen lähetätkö näytteen malmi-, teollisuusmineraali-, rakennuskivi- tai korukivinäytteenä. Jos et voi tulostaa lähetyslomaketta itsellesi, voit kirjoittaa edellä mainitut tiedot myös tyhjälle paperille, jonka liität postipakettiin.

4. Lähetä paketti Geologian tutkimuskeskuksen kansannäytetoimistoon ohessa olevaan osoitteeseen. Posti kuljettaa alle 2 kg:n näytelähetykset maksutta. Yli 2 kg näytteitä emme vastaanota. Ilmoita lähetyslomakkeessa, mikäli haluat näytteen takaisin itsellesi. Näytteisiin vastataan niiden tulojärjestyksessä.

Lähetä näytteesi Postin toimipisteen kautta maksuttomasti

Postin toimipisteet löytyvät osoitteesta https://www.posti.fi/fi/palvelupisteet-kartalla

Kerro Postin toimipisteen vastaanottajalle Postin sopimustunnus 602833.

Geologian tutkimuskeskus / Asiakaspalautus
Aliasnimi Kansannäyte
PL 1237
70211 KUOPIO

Sähköposti: kansannaytetoimisto@gtk.fi
Puh.: 029 503 3527

Seuraa meitä facebookissa: 

Muutoksia kansannäytetoiminnassa

GTK:n kansannäytteiden käsittely on siirtymässä paperisesta digitaaliseen aikakauteen. Tämä tarkoittaa uuden Kansannäyte-sovelluksen käyttöönottoa. Kansannäytteisiin liittyvät havainnot voi tulevaisuudessa lähettää iOS- ja Android-älypuhelimelle ladattavan ilmaisen sovelluksen kautta. Sovellus on avoimesti ladattavissa App Storesta tai Google Play -kaupasta myöhemmin ilmoitettavana aikana. Lisätietoa Kansannäyte-sovelluksesta.

Siirtymävaiheessa kansannäytteitä voi lähettää myös vanhalla menetelmällä joko tulostamalla ja täyttämällä paperinen lähetyslomake tai kirjoittamalla lähetyslomakkeessa kysyttävät tiedot tyhjälle paperille. Paperinen lähetyslomake liitetään postipakettiin kivinäytteen yhteyteen.

Kun Kansannäyte-sovellus on julkaistu, sovelluksen kautta tulevat havainnot ja niihin liittyvät kivinäytteet ovat etusijalla havaintoja käsiteltäessä paperisten lähetyslomakkeiden sijasta. Jos siis haluat tulevaisuudessa varmistaa mahdollisimman nopean käsittelyn havainnollesi ja näytteellesi, suosittelemme käyttämään Kansannäyte-sovellusta joko mobiilisti omalla älypuhelimellasi tai vaihtoehtoisesti verkkoselaimella.